Brevlådeklubb: Vad är det egentligen?

Vad är en brevlådeklubb

Du som golfar har kanske på senaste år fått höra ordet “brevlådeklubb” en hel del. Även fast man inte hört ordet tidigare så är det inget nytt. Redan år 2000 så startade Björklidens GK Sveriges första brevlådeklubb, fast en med flera banor. Nu på senare år har det tillkommit flera brevlådeklubbar utan en fysisk plats, endast för att golfspelare skall få ett billigt medlemskap. Men vad är en brevlådeklubb egentligen? Hur fungerar det? I denna artikel kommer vi att gå igenom just det.

Vad är en brevlådeklubb?

Vi går rakt på sak och svarar på den viktigaste frågan, vad är en brevlådeklubb? En brevlådeklubb i golf syftar till ett virtuellt medlemskap i en golfklubb. Istället för att vara en fullvärdig medlem med alla de förmåner det innebär, kan en person bli medlem i en brevlådeklubb för att få vissa förmåner, oftast till en lägre kostnad.

Detta kan inkludera rabatterade greenfee-priser på olika banor, bokningsförmåner och andra medlemsrabatter. Eftersom medlemskapet är virtuellt, kan det sakna vissa av de fysiska förmånerna som kommer med ett fullvärdigt medlemskap. Till exempel tillgång till klubbhuset eller andra faciliteter. Att använda sig av en brevlådeklubb är ett sätt för golfare att spela billigare utan att binda sig till en fullvärdig medlemsavgift.

Hur fungerar ett medlemskap i en brevlådeklubb?

Hur fungerar en brevlådeklubb

Ett golfmedlemskap i en brevlådeklubb kan vara lite svårt att förstå hur det fungerar. Men vi har försökt förklara det på bästa sätt:

  • Medlemskap: Golfare betalar en avgift för att bli medlem i brevlådeklubben. Denna avgift är oftast lägre än den för ett traditionellt medlemskap i en golfklubb eftersom det primärt fokuserar på administrativa förmåner.
  • Handicapregistrering: Ett av de huvudsakliga skälen till att golfare går med i en brevlådeklubb är att kunna registrera och uppdatera sin officiella handicap. Klubben tillhandahåller de nödvändiga tjänsterna för att hålla koll på och justera en spelares handicap baserat på deras resultat.
  • Rabatterade greenfee-priser: Medlemmar kan ofta få rabatter på greenfee på de golfbanor som klubben har avtal med. Detta ger golfare möjlighet att spela på olika banor till ett reducerat pris.
  • Tävlingar och evenemang: Medlemmar i en brevlådeklubb kan ha rätt att delta i vissa tävlingar eller evenemang som kräver en officiell handicap.
  • Inga fysiska förmåner: Eftersom det primärt är ett administrativt medlemskap, kan medlemmar i en brevlådeklubb sakna vissa av de fysiska förmånerna som fullvärdiga medlemmar har, som tillgång till klubbhuset eller träningsfaciliteter.
  • Flexibilitet: Ett medlemskap i en brevlådeklubb är ofta flexibelt och passar golfare som inte vill binda sig till en specifik klubb eller de som reser mycket.

Brevlådeklubb eller vanlig golfklubb?

Det finns såklart nackdelar och fördelar med att vara ansluten till en brevlådeklubb. Nedan så listar vi både nackdelar och fördelar med brevlådeklubbar och vanliga golfklubbar.

Brevlådeklubb

Fördelar:

  1. Lägre kostnad: Medlemsavgiften för brevlådeklubbar är mycket billigare om man jämför med traditionella klubbar.
  2. Flexibilitet: Perfekt för golfare som reser mycket eller de som inte vill binda sig till en specifik bana.
  3. Rabatterade greenfee-priser: Medlemmar kan ofta få rabatter på greenfee på olika banor som klubben har avtal med.
  4. Handicapregistrering: Möjlighet att hålla en officiell handicap utan att vara medlem i en traditionell klubb.

Nackdelar:

  1. Begränsade fysiska förmåner: Medlemmar kan sakna tillgång till klubbhus, träningsfaciliteter och andra fysiska förmåner.
  2. Mindre gemenskap: Kan sakna den sociala aspekten och gemenskapen som finns i traditionella klubbar.
  3. Begränsad tillgång: Tillgången till rabatterade priser kan vara begränsad beroende på avtal och partnerskap.

Vanlig golfklubb

Fördelar:

  1. Full tillgång: Medlemmar har oftast obegränsad eller prioriterad tillgång till banan.
  2. Fysiska förmåner: Tillgång till klubbhus, träningsfaciliteter, pro shop och andra faciliteter.
  3. Social gemenskap: Möjlighet att knyta sociala band, delta i klubbaktiviteter och bygga relationer med andra medlemmar.
  4. Tävlingar och evenemang: Klubbar anordnar ofta medlemstävlingar och evenemang.

Nackdelar:

  1. Högre kostnad: Medlemsavgifterna är oftast högre, särskilt på mer exklusiva klubbar.
  2. Mindre flexibilitet: Bindning till en specifik klubb och bana.
  3. Förpliktelser: Vissa klubbar kan ha krav på att medlemmar spenderar en viss summa i klubbhuset eller deltar i klubbaktiviteter.

Populära brevlådeklubbar i Sverige

Det finns flera typer av brevlådeklubbar i Sverige, både stora och små. Här är de mest populäraste räknat till antal medlemmar:

  • HappyGolfer
  • Cloud Golf
  • Bryttsätters Golfklubb
  • Vinbergs Golfklubb
  • Åre Golfklubb

Alla dessa är inte helt virtuella utan några har faktiskt klubbhus och golfbanor.

Vad kostar ett medlemskap i en brevlådeklubb?

Ett medlemskap i en brevlådeklubb kan kosta allt mellan 350-1500kr beroende på vilka förmåner man får med medlemskapet. Väljer man det billigaste får man ett Golf-ID och kanske en gratis-runda på en golfbana. Medans det dyrare ofta har ett klubbhus och flera golfbanor man kan spela på.

Scroll to Top